Přeskočit přímo do hlavního obsahu Přeskočit přímo do navigace Přeskočit přímo do zápatí
Novinky

Dopravní hlášení

Dálkové a rekreační linky

Stavební opatření

ČSAD Havířov a.s. vítězem dopravní obslužnosti v Havířově do roku 2033

23.07.2022

Dopravní společnost ČSAD Havířov a.s. uspěla ve veřejné zakázce Zajištění dopravní obslužnosti na území města Havířova a v jeho příměstských oblastech městskou autobusovou dopravou, kterou vypsalo statutární město Havířov na období od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2033. Dne 21. 7. 2022 byla na Magistrátu města Havířova podepsána nová smlouva na zajištění dopravní obslužnosti, kterou podepsali primátor města Havířova Josef Bělica a místopředsedkyně představenstva ČSAD Havířov Pavla Struhalová.

ČSAD Havířov a.s. vítězem dopravní obslužnosti v Havířově do roku 2033

„Věříme, že spolupráce s vybraným dopravcem zajistí a udrží v systému městské autobusové dopravy pro občany města a přilehlých obcí vysoký standard přepravy cestujících. Celá příprava výběrového řízení, až po výběr vítězného uchazeče, zabrala více než rok a půl práce. Od prvních fází jsme pozvali ke spolupráci i zástupce opozice, ale ukázalo se, bohužel, že vůbec nemají zájem pro občany pracovat, a to i přes skutečnost, že se jednalo o největší veřejnou zakázku, kterou Statutární město Havířov v tomto volebním období realizovalo. Tato služba dopravce je vysoutěžena na 10 let a její objem určitě přesáhne částku jedné miliardy korun,“ řekl primátor města Josef Bělica.

ČSAD Havířov bude provozovat městskou autobusovou dopravu na celkem 21 linkách s celkovým objemem výkonu cca 3 000 000 km/rok, z toho na území obcí Petřvald, Albrechtice, Horní Suchá, Horní Bludovice, Šenov, Těrlicko a Stonava 500 000 km/rok. Doprava bude zajištěna 48 nízkopodlažními vozidly. Autobusy jsou vybaveny vnitřním i vnějším elektronickým informačním systémem, zařízením pro snížení nástupní hrany při nástupu cestujícího s invalidním vozíkem nebo kočárkem. Jejich součástí je i výbava pro cestující se smyslovým postižením zraku, součástí nových vozů bude i funkční systém pro automatické počítání cestujících. Celý provoz bude koordinován prostřednictvím online dispečinku.

ČSAD Havířov a.s. vítězem dopravní obslužnosti v Havířově do roku 2033

„Vizuální podoba autobusů vychází z městského design manuálu, takže budou snadno rozlišitelné od ostatních autobusů a nejpozději do dvou let budou městem projíždět vozidla městské autobusové dopravy pouze v charakteristickém provedení v modré barvě. Všechny vozy jsou nízkoemisní a cestujícím nabídnou kvalitní podmínky pro přepravu. Vozidla budou klimatizovaná, nízkopodlažní, vybavená WI-FI a bezbariérová,“ řekl náměstek primátora pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Místopředsedkyně představenstva ČSAD Havířov Pavla Struhalová doplnila: „Pro naší dopravní skupinu je městská autobusová doprava v Havířově velmi důležitým přepravním systémem a vnímáme jej jako naší vlajkovou loď. Proto jsme skutečně velmi rádi, že se nám v tomto tendru podařilo v rámci velké konkurence uspět. Postupnou obnovu vozového parku započneme již v letošním roce, ať se mohou cestující a občané města postupně s novým vizuálem vozidel seznámit.“__

ČSAD Havířov a.s. vítězem dopravní obslužnosti v Havířově do roku 2033

Vybrat kraj