Přeskočit přímo do hlavního obsahu Přeskočit přímo do navigace Přeskočit přímo do zápatí
Novinky

Dopravní hlášení

Dálkové a rekreační linky

Stavební opatření

ČSAD Havířov a.s., člen dopravní skupiny Transdev, bude jako první v České republice od 6. prosince testovat v ostrém provozu autobus poháněný vodíkem!

07.12.2022

Vodíkový autobus s kompozitní samonosnou karosérií bude obsluhovat běžné meziměstské linky (440, 441, 442) mezi Havířovem a Ostravou. Jedná se o vůbec první reálný ostrý provoz autobusu s vodíkovým pohonem v Česku.

K pohonu autobusu byl použit elektromotor Siemens Elfa o celkovém výkonu 160 kW a točivém momentu 2500 Nm. Elektromotor je poháněn dvojicí akumulátorů o celkové kapacitě 70 kWh.Takto poháněný autobus ujede čistě na elektrický pohon až 110 km. Pro zvýšení dojezdu až na 410 km byl do systému integrován vysoce účinný vodíkový palivový článek, který dobíjí obě baterie za jízdy maximálně 30 kW. Energii k tomu získává chemickou reakcí kyslíku a vodíku - kyslík získává z okolního vzduchu a vodík z vybavených vysokotlakých nádrží o celkové kapacitě 10,5 kg.

Vodík je uložen v celkem 4 nádržích pod tlakem 350 barů, unikátně v tradičním „zadním motorovém“ prostoru. Vedlejším produktem je H2O, tedy voda ve formě vodní páry. Teplo vznikající při výrobě elektřiny se využívá k vytápění kabiny řidiče a cestujících prostřednictvím speciálního výměníku tepla.

Díky zvolenému kompozitnímu materiálu je autobus ultralehký, což by se v konečném důsledku mělo projevit na jeho výsledné spotřebě v plném provozu.

Plnění autobusu vodíkem zajistil pomocí traileru partner dopravní skupiny, společnost Messer. V rámci týdenních testů budou sledovány všechny potřebné ukazatele, které následně zástupci výrobce společnosti Mobility & Innovation production a dopravce vyhodnotí. Cílem ostrého testu je potvrzení vodíku, jakožto vhodného paliva pro dopravu budoucnosti.

Vybrat kraj